Als jonge ouder lijkt het vinden van tijd voor sporten soms een onmogelijke opgave. Je dagen zijn gevuld met verzorging, speeltijd en het troosten bij kleine en grote tranen. Ik zie het veel bij m’n vriendinnen. Toch is het mogelijk om actief te blijven en zelfs te sporten met je kleintjes in de buurt. Hier zijn enkele praktische tips om fit te blijven terwijl je geniet van het ouderschap.
Plan je workouts
De sleutel tot succes is planning. Kijk naar je weekindeling en plan vaste momenten in waarop je gaat sporten. Dit kan tijdens het middagdutje van je kind zijn, of misschien vroeg in de ochtend voordat de rest van het huis wakker wordt. Consistentie in je planning helpt je om van sporten een gewoonte te maken.
Betrek je kinderen
Sporten hoeft niet solitair te zijn. Betrek je kinderen bij je workouts door activiteiten te kiezen die jullie samen kunnen doen. Yoga, dansen of eenvoudige aerobics kunnen thuis met weinig of geen uitrusting worden gedaan. Jonge kinderen vinden het vaak leuk om mama of papa na te doen en dit bevordert ook hun motorische vaardigheden.
Maak gebruik van kindvriendelijke sportscholen
Veel sportscholen bieden kinderopvang tijdens het sporten. Dit geeft je de kans om zonder zorgen een uur te zweten en tegelijkertijd te weten dat je kinderen veilig en vermaakt zijn. Informeer bij lokale sportscholen naar hun faciliteiten en beleid rondom kinderopvang.
Thuis workouts
Als de sportschool geen optie is, overweeg dan investeren in thuisfitnessapparatuur zoals een loopband, een hometrainer, of zelfs gewichten. Er zijn ook talloze online fitnessprogramma’s die specifiek ontworpen zijn voor thuisblijvende ouders. Deze programma’s duren vaak niet langer dan 30 minuten en zijn dus makkelijk in te passen in een druk schema.
Korte maar effectieve workouts
Wees niet te streng voor jezelf als je niet altijd een uur kunt sporten. Korte, intensieve workouts kunnen net zo effectief zijn. Er zijn veel trainingsvormen, zoals high-intensity interval training (HIIT), die in 20-30 minuten kunnen worden voltooid en fantastische resultaten opleveren.
Een veilige speelplek
Terwijl jij thuis traint, is het belangrijk dat je kinderen veilig zijn en zich kunnen vermaken. Een babynest is een uitstekende optie voor de allerkleinsten. Het biedt een veilige en comfortabele plek voor je baby om te rusten of te spelen terwijl jij je workout voltooit. Vind meer info hier.
Maak wandelen en fietsen een gewoonte
Neem je kinderen mee voor een dagelijkse wandeling of fietstocht. Niet alleen krijg je zo je dagelijkse dosis beweging, maar het is ook een heerlijke manier voor het hele gezin om samen tijd door te brengen in de buitenlucht. Plus, het zet een gezonde gewoonte voor het leven.
Gebruik elk vrij moment
Elk vrij moment kan worden gebruikt voor wat lichte oefeningen. Doe wat squats terwijl je de was doet, wat beenheffingen tijdens het koken of strek je uit terwijl je een verhaaltje voorleest. Elk beetje helpt om je actief en energiek te voelen.
Structuur in je dag
Het vinden van een routine die werkt, is goud waard als jonge ouder. Door een dagelijkse structuur te ontwikkelen waarbij activiteit is ingebouwd, wordt sporten een natuurlijk en verwacht onderdeel van de dag. Dit helpt niet alleen jou, maar ook je kinderen om te anticiperen op actieve speeltijd of oefeningen samen met jou.
Multitasken tijdens speeltijd
Gebruik speeltijd met je kinderen als een kans om zelf ook actief te zijn. Zet muziek op en dans samen in de woonkamer, of bouw een obstakelbaan in de tuin waar jullie beiden van kunnen genieten. Door deze activiteiten samen te doen, versterk je de band met je kinderen terwijl je ook aan je eigen gezondheid werkt.
Gebruik technologie in je voordeel
Technologie kan een waardevolle bondgenoot zijn in jouw streven om fit te blijven. Er zijn diverse apps die ontworpen zijn om ouders te helpen bij het vinden van tijd en motivatie om te sporten. Of het nu gaat om een fitness-app die workouts van vijf minuten biedt of een app die je dagelijkse activiteit bijhoudt, maak gebruik van deze hulpmiddelen om je doelen te bereiken.
Vind een support netwerk
Je bent niet alleen. Veel ouders vinden het lastig om tijd voor zichzelf te maken. Sluit je aan bij een groep of community van gelijkgestemden, zowel online als offline. Het delen van ervaringen, tips en misschien zelfs samen trainen kan enorm motiverend werken. Dit netwerk kan ook dienen als een oppas clubje, dat je af en toe op elkaars kinderen let, zodat je tijd voor jezelf vrij kan maken.