Sporten zonder sportschool

Sporten zonder sportschool

Aan het begin van elke fitnessreis kan het lastig zijn om je comfortzone te verlaten. Misschien denk je bij de sportschool aan ijzeren gewichten die door de lucht vliegen, zwetende bodybuilders en te enthousiaste fitnessinstructeurs. Maar geloof me, je hoeft niet naar de sportschool om fit te worden. Thuis sporten en thuis work-outs volgen kan net zo effectief zijn. Dus doe je joggingbroek aan, pak je slippers en laat die sportmat maar rollen!

Een sportschool in jouw huiskamer

In plaats van een reis naar de sportschool, stel je eens voor dat je jouw eigen huiskamer omtovert tot jouw persoonlijke fitnesspaleis. Geen wachtrijen bij de apparaten, geen mensen die je aankijken, gewoon jij en je wil om gezonder te worden. Geweldig, toch?

Je eigen work-outs plannen kan soms lastig zijn, maar er is een schat aan bronnen online die je op weg kunnen helpen. YouTube is de thuisbasis van duizenden fitnessinstructeurs die allerlei soorten work-outs aanbieden, van yoga tot HIIT (High Intensity Interval Training) sessies. Of misschien wil je een gespecialiseerde app gebruiken, die je door verschillende routines kan leiden.

Gemotiveerd blijven

Je hebt nu je fitnesspaleis en je hebt je work-outs gevonden, maar hoe blijf je gemotiveerd? Een belangrijke factor hierbij is routine. Probeer elke dag een bepaald tijdstip te vinden waarop je ongestoord kunt sporten. Het maakt niet uit of je ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds sport, zolang je maar een routine vasthoudt.

Natuurlijk kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven als je alleen traint. Maar herinner je je die apps en YouTube-kanalen die we eerder noemden? Veel van hen hebben gemeenschappen van gelijkgestemde mensen die elkaar ondersteunen en motiveren. Sluit je aan bij een van deze gemeenschappen, deel je ervaringen en moedig anderen aan. Zo blijf je niet alleen gemotiveerd, maar inspireer je anderen ook op hun fitnessreis. Of nog leuker, doe het met vrienden.

De zeikerd in de spiegel

Als je thuis traint, dan ben je je eigen instructeur, je eigen cheerleader en, soms, je eigen ergste criticus. We kennen allemaal die zeikerd in de spiegel die ons vertelt dat we niet goed genoeg zijn, dat we niet hard genoeg trainen, dat we niet snel genoeg vooruitgang boeken. Maar luister niet naar deze negatieveling, wat weet die er nou van?

Fitness is geen sprint, het is een marathon. Je zult niet na één dag of één week verandering zien. Het gaat om het creëren van een gezonde levensstijl, niet om tijdelijke veranderingen. Dus elke keer dat je die zeikerd in de spiegel ziet, herinner jezelf eraan waarom je begonnen bent met deze reis.

Little victories

Thuis sporten kan het begin zijn van een geweldige fitnessreis. Met de juiste tools en de juiste mindset kun je jouw huiskamer veranderen in je eigen sportschool, kun je afvallen zonder sportschool, en kun je genieten van de reis naar een gezondere jij.

Dus trek je joggingbroek aan, maak je klaar voor je work-out en begin je fitnessreis vanuit het comfort van je eigen huis. En onthoud, de enige persoon tegen wie je concurreert, is die zeikerd in de spiegel. Dus wees lief voor jezelf, vier elke overwinning en geniet van je fitnessreis.

Heb je deze al gelezen?