Doodt technologie creativiteit?

Het is onmogelijk voor technologie om creativiteit te doden. Creativiteit gaat altijd vooraf aan technologie. Het idee dat technologie de creativiteit kan doden, is als je zorgen maken dat een boom de zon kan doden. Creativiteit is de kracht die technologie aandrijft.

Wat is creativiteit?

Algemene definitie: het vermogen om iets nieuws te produceren door middel van verbeeldingskracht, of het nu gaat om een ​​nieuwe oplossing voor een probleem, een nieuwe methode of apparaat, of een nieuw artistiek object of nieuwe vorm. De term verwijst over het algemeen naar een rijkdom aan ideeën en originaliteit van denken. Als je niet zo gemakkelijk kunt verteren, maak je geen zorgen. Ik kon het ook niet. Er zijn veel definities van creativiteit en ze zijn allemaal complex en omslachtig, maar ik denk dat Einstein het het beste zei. “Creativiteit is zien wat iedereen heeft gezien en denken wat niemand anders heeft gedacht.” Dat is creativiteit in een notendop. (Einstein, geciteerd in Creativity, Design and Business Performance.)

Percepties van het creatieve type

De term creatief, wanneer toegepast op een mens, roept meestal het beeld op van het artistieke type: de schrijver, de muzikant en de schilder onder anderen. En omgekeerd wordt vaak aangenomen dat de ingenieur, zakenman of wetenschapper niet creatief is, maar het kan juist het tegenovergestelde zijn. In mijn observatie is het vaker wel dan niet de succesvolle persoon die creatief is, niet een bepaald type persoon. Als je kijkt naar de definitie van creativiteit, kun je zien dat creativiteit niet het vermogen is om goed te tekenen of lang haar te hebben, maar het vermogen om iets nieuws te produceren, of het nu een lied is of een beter bedrijfsmodel of een veiligere auto. Al deze vorderingen komen van creatieve geesten.

Creativiteit is het vermogen om problemen op een unieke manier op te lossen en is niet beperkt tot de kunsten. De schone kunsten gaan meer over zelfexpressie en niet noodzakelijkerwijs het oplossen van problemen. In ieder geval is creativiteit in expressie en probleemoplossing enorm verbeterd en losgelaten door technologie.

Creativiteit gaat altijd vooraf aan technologie

Toen de mens voor het eerst opmerkte dat een scherpe stok een dier kan doden of kan worden gebruikt om zijn tanden te kiezen, maakte hij de sprong van observeren naar creatief zijn. Iemand moest het idee hebben om een ​​boomstam als een roller te gebruiken voordat ze het echt op die manier gebruikten. Toen kwam de Roller 2.0 of Wheel 1.0, afhankelijk van wie je het vraagt. Het punt is dat het wiel de creativiteit niet stopte, creativiteit gaf ons het houten wiel, dan het wagenwiel, dan de fietsband, dan de autoband…

Schijnbaar verlies van creativiteit

Je hoort misschien mensen klagen over het verlies van creativiteit, maar dat is slechts een waargenomen verlies van creativiteit. Mensen citeren graag de overvloed aan slechte boeken, niet-originele kunst, waardeloze video’s en vreselijke liedjes die op internet te vinden zijn, maar ze hebben het bij het verkeerde eind. Er zijn tegenwoordig meer mensen die creativiteit uiten dan ooit tevoren in de geschiedenis. Verwar kwantiteit en creatieve expressie niet met kwaliteit. Bovendien lijkt het erop dat de kwaliteit van de creatieve output ernstig is afgenomen, maar dat is niet het geval. Er zijn gewoon zoveel mensen die zich creatief uiten, en we hebben er toegang toe, dus het lijkt erop dat er niets anders is dan een berg rotzooi. Mijn ervaring is dat er aanzienlijk meer creatieve output van hoge kwaliteit beschikbaar is dan ooit tevoren.

Creativiteit heeft inspiratie nodig

We hebben er nu veel van beschikbaar. 24 uur per dag kunnen we inspiratie opdoen in de vorm van boeken, blogs, afbeeldingen, films, muziek, kunst, foto’s, noem maar op. Inspiratie is erg belangrijk voor creativiteit en ondanks de rijkdom aan elektronische inspiratie die beschikbaar is, is dit een gebied waar ik het gevaar zie dat creativiteit wordt belemmerd door technologie.

Hands-on ervaring is essentieel voor creativiteit. Je kunt een beukende jungleregen niet goed beschrijven, of het gevoel ‘s nachts alleen langs een verlaten huis te lopen, of de geur van een badkamer bij een tankstation, tenzij je ze hebt meegemaakt. Er zijn zoveel geuren, gevoelens, sensaties, enz. die je een veel betere schepper maken die je gewoon niet kunt krijgen door voor een scherm te zitten. De brandstof van artistieke creativiteit is inspiratie en de ingrediënten voor inspiratie zijn kennis en ervaring. We hebben een enorme hoeveelheid kennis binnen handbereik. We moeten er alleen voor zorgen dat we voldoende praktijkervaring hebben. Het verlies van inspiratie kan de creativiteit verminderen, maar dat is een geval van technologie die ons afleidt van tactiele inspiratiebronnen, niet om creativiteit te vervangen of te vernietigen.

Zal technologie de kunstenaar vervangen?

Technologie zal de kunstenaar (althans niet in de nabije toekomst) of creatieve types niet vervangen; het vereist in feite meer van ons. Een programmeur kan complexere en verfijndere code schrijven die veel alledaagse functies zal vervullen, zelfs creativiteit kan nabootsen, maar dat vermogen om na te bootsen is niets meer dan gecodeerde instructies en er is een limiet aan wat ze kunnen doen. Echte menselijke creativiteit kan sprongen maken en associaties maken die een programma niet kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.